Bakkerij de Eenvoud de Noorderster staat nu in Amsterdam, maar reist graag door Nederland voor nieuwe ontmoetingen en samenwerkingen.

Een aantal jaar geleden wilde Janine Moes op pad met mobiele bakkerij de Noorderster. Ze had meegeholpen met de bouw ervan en wilde door de noordelijke provincies gaan trekken. Het doel was om zichzelf afhankelijk te maken van nabuurschap, van mensen die elkaar willen helpen. Bijkomstig ‘probleem’ was dat Janine ook geen auto of trekker had. De vraag zou steeds zijn: hoe helpen we elkaar verder? Het was een ruig en groot plan wat uiteindelijk niet van de grond is gekomen. Maar het blijft een goed idee en het zou mooi zijn als het er op de een of andere manier toch een keer van komt.

Een beter thuisgevoel
Nu is de Noorderster een nomadische bakkerij die overal ingezet kan worden. Hij heeft geen vaste plek en geen vast team, maar iedereen die hem wil gebruiken kan er aanspraak op maken in samenwerking met het Feest van Eenvoud.
Zo stond bakkerij de Eenvoud de Noorderster in de zomer van 2019 een maand lang in de Molièrebuurt in Lombardijen, Rotterdam, en met succes.

Woningcorporatie Havensteder en huurdersplatform Lombardijen (HPL) zetten zich al jaren in om van Lombardijen een beter leefbare wijk te maken. In 2015 zijn ze begonnen met het verbeteren van thuisgevoel. Ze vroegen Thuismakers Collectief om hen te helpen. Na een succesvol pilot-onderzoek in de Homerusbuurt was in 2019 de Molière buurt aan de beurt.

Havensteder pleegde groot onderhoud aan de flats in de wijk en wilde tegelijkertijd met haar huurders in gesprek over hoe zij zich meer thuis konden voelen in hun woning, flatgebouw en buurt. Thuismakers Collectief ging er aan de slag en al snel kwam bakkerij de Eenvoud in beeld.

Buurvrouw Ada
Sander van der Ham, stadspsycholoog van het Thuismakers Collectief: ‘We kwamen buurvrouw Ada tegen en zij vertelde dat ze graag een plek in of bij de flat wilde om buren te ontmoeten en samen bezig te zijn. We stelden haar voor om bakkerij de Noorderster in te zetten, een prachtige, opvallende plek om vanuit te beginnen. Ada glunderde toen we haar uitlegden wat de bakkerij allemaal kan doen.’

Bingo en koekjes
Half juni 2019 reed Peik de bakkerij op het grasveldje tussen twee flats. Diezelfde dag was er een eerste bakevenement van bakkerij de Eenvoud: er werden pizza’s gebakken met Ada en enkele buren. Er werd nieuwsgierig gekeken vanaf de straat, maar mensen kwamen er niet gelijk op af. Kinderen liepen er met een boogje omheen.

Er werd een weekplanning gemaakt samen met Ada, met allerlei activiteiten als koekjes bakken, bingo, een inloopspreekuur en een buurtfeest.

Stamgasten
Langzaam begon het in de buurt rond te zingen dat er een bakkerij was gearriveerd. Iedere dag kwamen er meer bewoners op af. Iedere ochtend ging de bakkerij om elf uur open en was er koffie. Steevast kwamen er zo’n vijf mensen langs voor een praatje. Er kwamen steeds meer ‘stamgasten’ en het werd de werkplek van professionals. Wijkbeheerder Rob en woonconsulent Marloes van Havensteder lieten regelmatig hun gezicht zien en hoorden direct van de bewoners wat hen bezighield.

Burenliefde
Ada maakte een aantal dagen haar befaamde bami met kippenpootjes, daar kwamen veel mensen op af. ‘Kom, kom ook bami eten!’ riep ze naar voorbijgangers op straat.

Na een maand bleek dat er meer dan honderd buurtbewoners in bakkerij de Eenvoud waren geweest, waarvan de meeste regelmatig kwamen aanwaaien. Er was ook een kleinere kerngroep ontstaan van mensen die dagelijks bij de Noorderster waren, meehielpen en zelf ook iets organiseerden.
Tijdens het laatste feestje zeiden veel buurtbewoners dat ze de bakkerij zouden missen. Het deed hen denken aan het samenkomen zoals ze dat jaren geleden ook hadden gedaan.

De Noorderster is weer vertrokken uit de Molièrebuurt maar de kerngroep van de bakkerij heeft een buurtorganisatie op poten gezet onder de toepasselijke naam Burenliefde. Tot corona zich aandiende hebben zij iedere maand een activiteit georganiseerd, variërend van een bingo tot een soepmiddag.